torsdag 13 januari 2011

Äkta svensk husmanskost!

Något som man verkligen skulle kunna kalla riktig svensk husmanskost är väl köttfärslimpa? Det var i alla fall vad jag laga till häromdagen. Och istället för vanlig tråkig kokt potatis till så gjorde jag hemmagjorda klyftpotatis, riktigt festligt!


Köttfärslimpa: Sätt ugnen på 175 grader

* 400g köttfärs
* 1 ägg
* 1dl mjölk och 1/2 dl ströbröd
* Salt och peppar

1. Häll ströbrödet i ett glas med mjölken och låt det stå och svälla,
2. Lägg körrfärsen i en bunke, blanda i ägget, salta, peppra och häll i ströbrödsblandningen och blanda väl.
3. Smörj en ungnsfastform och lägg i färsen som du formar till en limpa.
4. Ställ in köttfärslimpan i ugnen och låt stå ca 1 timma (ta ut den och skär ett snitt för att se att den är genomstekt)

Brunsås:

1. När köttfärslimpan är klar häller du över fettet från formen i en kastrull.
2. Tillsätt lite köttbuljong och vatten och låt det koka upp.
3. Skaka 1dl vatten och 2 msk mjöl i en shaker för att få en redning som du sedan vispar ner i kastrullen så det tjocknar.
4. Häll i ca 1dl grädde och lite soya för att ge såsen fin färg.
5. Låt koka och smaka av.

Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader

* 3-4 potatisar per person
* Matolja
* Salt och peppar

1. Skala eller tvätta rent potatisarna riktigt noga
2. Skär dem i flyftor (6-8 klyftor per potatis)
3. Smörj en djup ugnsplåt med matolja och lägg på potatisklyftorna
4. Salta och peppra potatisklyftorna och häll på lite mer olja så potatisen inte blir torr
5. Sätt in i ugnen och låt stå tills de fått en fin färg och är mjuka (ca 25-35 min)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar